Senaste inläggen

Av Mia - 28 oktober 2012 18:28

I fredags var det min tur att sluta tidigt. Nu blev det lite övertid i alla fall så jag var inte hemma förrän vid fyra ändå   

Men Lars-Åke och jag hjälptes åt att laga till en god fredagsmiddag.


A la Spanien


Allt gick åt!


Igår var det Prova-På dag på klubben. I strålande sol   

Vi hade vänt oss till kursare och det fanns möjlighet att pröva påspår, sök, uppletande, rallylydnad, lydnad och agility.

Jag skulle hålla lite i spårbiten - jag som inte är utbildad instruktör och tycker inte jag kan förmedla något. Men det var faktiskt riktigt roligt. Jag och Donald "delade" på sex hundar så det blev tre var. Dom fick lägga varsitt litet kort spår och så tittade jag på när hundarna spårade och kom med synpunkter och ideér. Jag var riktigt nöjd och tror att deltagaran var det också. Det tog i alla fall längre tid än för den andra gruppen om det ny betydde att jag pratade mer vet jag inte   

När vi var klara var det dags för grillade hamburgare, det smakade bra.

Efter det prövade Greta och jag på lite rallylydnad. Faktiskt inte så lätt som man kanske kan tro. Lite annat tänk och mycket nytt för hundarna också. Så det kanske vi tränar lite mer på.

Efter det hoppade jag på och körde uppletande med Greta. Det går i alla fall framåt där. Och så avslutade vi med en platsliggning. Så jag var mycket nöjd med gårdagen.


När vi kom hem så fick Greta springa lite på tomten.

Hon hittade en iskocka från fågelbadet som var jätte roligt.


Gott att äta också


Den ska jag ta


Du kan inte ta den!!!


Mums


Hur kan det vara sådana knopp på rododendron nu?


Pugh Rogefeldt "Så mycket bättre"


Undrar varför vi inte tittat på första säsongen av detta. Är ju så bra!


Greta var i alla fall trött efter dagens strapatser

Idag har det också varit strålande sol   

Vi skulle ta undan alla lövhögar som Lars-Åke blåst ihop - så här långt. Kommer bli lika mycket till då det sitter massor kvar på träden - Puh!   


Greta hjälper gärna till eller ..... nä gillar inte denna pressening


En av lövhögarnaVi tog väl bort 10-15 stycken


Jag tog en paus och åkte och kastade lite till återvinningen och köpte tidning. Sedan var jag uppe vid minneslunden och tände ett ljus för lillebror Kenneth som skulle ha fyllt 51 år idag.   

Tanken gick även till farmor som skulle fylla 101 på tisdag.

Hon fick dock uppleva sin 100-års dag.

Livet är verkligen upp och ner.


Blomma och ljus för Kenneth och farmor


Efter det åkte jag hem och drog mer lövhögar.

Greta gillade inte detta med krattor, presseningar och lövblåsHoppas det fungerar med detta videoklipp


Vi tog också en liten paus i solskenet


Lite värme!


Sedan tänkte jag att jag skulle försöka träna in intervaller med Greta. Att hon skall springa till en target och sedan tillbaka till mig. Började på gärdet. La en godis och klickade när hon var framme, så fick hon komma till mig för lek med bollen. Skulle utöka avståndet men då såg jag inte targeten utan jag la Greta plats och sprang upp till bilen och hämtade en klädnypa med snitsel som jag sedan satt på targeten. Skickade Greta och hon apporterar snitsel och target   Jo det var väl i och för sig bra men inte riktigt tanken.

Vad gör vi då? Jo vi går upp på tomten i stället. Blir ju inte mer än max 50m men i alla fall. Det gick riktigt bra.

Så nu blir det att inhandla en större target som syns bättre   

Får väl säga att jag snott denna idé av Ingrid vad gäller intervallträningen. Hoppas det kommer bli lika bra som när hon kör detta med Allt-I.

Ska bara leta upp en bra backe också så det blir lite motstånd  - för Greta  


Till söndagsmiddag blev det en gryta på grytbitar av gris och lite smått och gott ihopkok

Nu blir det soffhäng.

Greta är också trött - idag också   


Tjingeling   


Mia
ANNONS
Av Mia - 24 oktober 2012 20:02

Idag var det träning med Mia med syrran Görel och Cilla med brorsan Ghost "Spöket"   Jag träffade Mia på Norrköpings Brukshundklubb straxt efter 10 Cilla kom lite senare eftersom hon jobbat natt.


Vi började som vanligt med kontakt och linförighet för att sedan köra lite läggande under gång, apportering och hopp över hinder. Kör med mina köttbullar över hindret och det fungerar bra. Apporteringen blir lite olika varianter på och även där fungerar det med snabba ingångar. MEN det är på träning det   

Mia körde också linförighet och kontakt. Även Görel behövs köras igenom och tagga ner innan man kan börja på riktigt.


När Cilla kom körde hon igenom Spöket Åå han är så söt "pojken" så lik Greta   


Jag körde även en budföring med Greta med hopphinder på båda sidorna om sträckan. Vart tror ni hon sprang?   


Cilla och Spöket


Och så lite beröm


Fin kontakt här


Cilla försöker att inte titta på Spöket vid sättande kommandot


Vad konstig du är matte?


Spöket tränar hopp.


Återhopp går bra, värre är det med uthoppen.


Cilla hjälper till


Men vad gör hon med armen?


Mia tränar inte spår .....


... utan framförgående


Dom är ena riktiga noshundar dom här syskonen


Den "galna" blicken igen ..... apportering !!


Stilstudie apportering .....


... lite suddigt.....


men härligt gripande ....


Och full fart mot matte


Görel tränar platsliggning


Fina Görel


Lik mormor Brixa men inte mamma Ettra


Mia och Görel


Lite lek och bus när man varit duktig


Hopp och skutt


Vi avslutade med en platsliggning där mormor Brixa låg i mitten. Görel löpte så det var väl inte så snällt mot Spöket.

Greta låg också så lungt och fint. Det finns hopp.   


Efter träningen åkte vi och hälsade på kennelmamman Pernilla på PP:s Hund och Kattkompani. Blev en trevlig pratstund där. Och datum för nästa träff med G-syskonen bestämdes också   


I söndags var jag i Nyköping och dömde sök. Elit- och högreklass sök. Och så lydnaden för högre klass. Tyvärr blev det bara ett ekipage kvar till lydnaden. Men det var ett par riktigt roliga och duktiga ekipage på söket. Inte så ofta man får sätta 10:or   


På lördag är det Prova-På dag på klubben. Då får vi se hur många som är intresserade av spår.


Tjingeling   


MiaANNONS
Av Mia - 13 oktober 2012 20:33

Nu har det gått drygt tre veckor sedan Lars-Åke åkte till Spanien. Nästa torsdag kommer han hem igen   Ja det är inte så att jag går och deppar jag tycker det är ganska skönt. Känner heller ingen längtan till värmen även om detta pissande kan göra en galen för mindre.   Och jag älskar visserligen värmen.

Har ju inte bloggat sedan jag dömde och tävlade i Katrineholm... Aja baja! Jag skulle ju skärpa mig, men men.

Veckorna går ju sin gilla gång med jobb, jobb och jobb och så ledig onsdag. Då blir det ju lite hundträning i alla fall.

Körde faktiskt uppletande med Greta på tomten i mörkret. Klafs, klafs sa det när jag gick på gräsmattan.   Lite roligt att se Greta faktiskt. Brukar ju lägga "rutan" nerråt tomten men nu ställde jag mig tvärsöver. Och genast drog hon ner till vänster alltså nerråt rutan, men det tog inte lång stund förrän hon letade sig uppåt där jag vallat. Duktig tös! Och in med grejorna kom hon också. Jag satte mig på huk och vände ryggen till henne. Kan det va att hon slapp se mig....?  

Förrförra lördagen så spårade jag och Anja. Jag la ett litet appellspår i skogen till Dolly och Anja la ett till Greta. Dolly skötte sig bra och Greta var jag supernöjd med. Hade sagt lite hur Anja skulle kunna gå .... så hon inte skulle gå vilse.   "Följ stigen så kommer du till en öppning det är så snårigt på sidorna" Jag kommer spårande och vad gör Greta? Vinklar 90gr till höger "men där kan det ju inte gå"? Men bestämmer mig för att följa efter och där ligger en apport   Ja man SKA lita på hunden.   Och alla apporterna fick vi med oss också.

På kvällen var det tjejträff hos mig. Hade gjort chili con carne. Yvonne hade med efterrätt och Carina hade lite ostar och vindruvor. Väldigt trevlig var det och mycket "tjatter" blev det.


Förra helgen var jag på distirktets elitsattsning i spår. Gick lite tidigare från jobbet på fredagen - bytte fredag med Gunilla. För att åka hem och hämta husvagnen. Var i Strängnäs vid halvfem. Kom på plats och rastade Greta och gav henne mat, innan det var dags för samling klockan 18.00 för lite genomgång och indelning i grupper. Vi presenterades oss själva och vad vi har gjort med hunden eller tidigare hundar. Sedan blev det gemensam middag. Lasagne bjöds det på. Gott! Kom väl i säng vid elvatiden. Upp klockan 06.45 behövde ju inte fixa frukost eller något. Det var 2 grader ute   Tur man hade plockat med understället.

Efter frukost var det obligatorisk platsliggning med skott. Jag gick inte så långt ifrån Greta eftersom vi fick problem ett par veckor tidigare. Hon var lite orolig och försökte gå upp men jag la tillbaka henne.

Vi hade delat in spårgruppen i två grupper och min grupp började med lydnad.

Jag ville få lite tips om att öka koncentrationen på mig. Så vi körde starter. Innan start titta på mig - belöna. Gå fram till startpunkten - titta på mig - belöna. När hon vill dra iväg på annat - dask i baken med kampdutt - belöna med kamp och lek när hon vänder tillbaka. 

Ja så där körde vi vårt första pass.


Man brukar ju komma ihåg hundnamnen.. Carita är det i alla fall


Tror hon tränar för ljudet


Anna Lindelöf instuktören visar lite snabbare sättanden


Ann har lite problem med stegen


Här går han ju bra


Det är nergångarna som är "problemet"


Ann tycker hon har "problem" med att hunden inte sitter still vid skallet


Handen på nacken


Men hallå! Måste du verkligen hålla där?


Anna försöker få Jills hund att krypa långsammare


Går ganska bra till slut


Så var det dags för lunch


Bröd med oliver och soltorkade tomater. Så goooott!


Och gulaschsoppa


Efter lunch var det vår tur att åka ut och spåra.

Vi var fem stycken och la korta spår åt varandra. Jag la ett spår till Jill som gick över en tomt genom två grindar, ut en bit på en brygga, vände, in i snår, vände. Gick inte att gå där. Fortsatte in i en "snårskog" kom ut vid en badplats där det satt fotografer ... Vad gör jag nu? Var bara att vända och gå upp på vägen - vilket var lite vad Jill ville då han är försvarsmakthund och har lite svår med spår på vägar. Där kom två apporter som bekräftelse. Jill blev lite förvånad när det låg en barkbit i spåret   När jag la spåret tänkte jag hur i helskotta ska detta gå? Tyckte jag hade krånglat till det så in i helskotta. Men hunden löste det om än inte utan problem. Och fick avsluta på "lätt" gräs.

Gretas spår gick också lite i snår. Jag valde att gå på från sidan för att hon skulle få välja utgång och hon valde rätt   Hon spårar jäkligt bra även om hon här fick tapp om det berodde på djur eller vad vet vi inte. Men nu blev det väldigt tydligt att vi måste jobba mer på apporterna. Jill hade lagt små skogspinnar som hon förvisso markerade och tog i mun MEN när hon släppte och jag kom fram så försvann dom i löven.


Ett appellspår. Johan instruktör följer med
Anns tur att släppa på


Ann ville ha ett ganska långt spår


Fel objektiv för att kunna följa med


Anns hund gick VÄLDIGT lugnt i spåret så hon ville få upp farten lite. Så i slutet så drog Carita en leksak in i ett buskage och - ja det blev tydligen lite bättre till spåret dag två.


Efter spårningen åkte vi tillbaka till klubbstugan för att göra oss iordning för middagen. Det blev lite bastu och dusch för min del. Så skööönt!


Middagen bestod av grillat och potatisgrating. Mums!


Carré och potatisgratin


Dryck därtill


Anna låter sig väl smaka


OJ! Efterrätt blev det också. Mums! Marrängsviss men med lingongrädde. Påminner om grädde och lingon i strut man fick som barn


Man var ganska trött och stöp i säng vid halv tolv. Misse Maja sov hos mig en del av natten   


På söndagen efter frukost var det platsliggning igen. Jag la Greta utanför gruppen denna gång och det gick mycket bättre.

Jag tror i alla fall inte det har med skotten att göra utan att hon är inne i en hormonell period och lite osäker just nu.  Men vi jobbar vidare på det.


Efter detta åkte vår grupp ut till spåren. Carita la ett spår på gärdet till mig. Och medans spåret låg till sig la vi ytterligare spår på gärdet. Då var det jag, Carita och Jill som la ett konkurrensspår på gärdet.


När vi åkte tillbaka för att ta en fika innan vi skulle släppa på på första spåret så ser jag och Jill "Skogens konung" på Gretas spår


En ståtlig älg! Undrar hur många taggar?


När jag så släppte på Greta stod älgen kvar. Hmmm.. Men Greta spårar och stannar vid första apporten. Jag börjar tjoa och skrika bra för att hon skall komma till mig med apporten - vi ska ju jobba med dom - Efter andra apporten tycker älgen jag är lite för högljudd och drar vidare. Greta ser honom men spårar vidare   Så kommer vi fram till en vinkel och Greta börjar spåra mot stängslet men där har ju Carita inte gått, styr lite Ja det kan ju vara vittring.. Men i alla fall kommer Greta på spåret snart nog och vinklar vänster och där är en apport.  Vi tar oss fram till slutet   Sen ska vi tillbaka, inte världens lättaste världens krondike att ta sig över och vattenfyllt. Men jag hittar övergången där Carita tog sig över och där kossorna tagit sig över, så jag var torrskodd i alla fall. Det "värsta" är att Greta ju ska spåra hela tiden   


Så var det dags för konkurrensspåret. Vi släppte på samtidigt och Greta går fram som en ångvält fy fan vad ont det gör att ha en spårlina snodd runt handen   Vi kommer till första apporten. Matte är jublande glad och leker. Vi väntar in dom andra och drar vidare. Så har vi gått ihop och är inte mer än ett par meter mellan hundarna men ingen bryr sig. Där vi korsat varandras spår undersöker Greta dom andra spåren och så kommer vi vidare på vårt spår. Det är så djävla roligt att se även om händerna är bortdomande av spårlinan. Och till slutet kom vi också.


Så var det dags att åka tillbaka för lite lunch och ett lydnadspass igen.


En jätterolig och lärorik helg var det. Och hem kom vi med husvagnen också. Den står så snyggt uppbackad och på plats nu också. Och rakt denna gång.


I tisdags var vi i Botkyrka för distriktets medlemsmöte och mingel. Och idag har vi tränat på klubben med Katrineholmare. Ja det var tyvärr bara Yvonne och Carina som kom men desto fler Flenare.

Jag körde "gå in på plan med kontakt" och även kontakt i linförighet och fria följet. Blev lite inkallning mest för att Greta skulle få springa och inte bara göra "tråkiga" saker. Och så tränade vi uthopp. Hoppa långt ut och jag kastar en köttbulle över hindret.


Hade ju inte kamera med men som tur var så hade Åsa det så hon tog några bilder. Men jag lyckades visst blunda på dom flesta ...


Fina Greta


Poserar för bild till resultattavlan


Mattes fina Greta


Vi tränar hopp. Kolla köttbullen!


Väntar på inkallningskommando


Så blev det även lite grillning innan det var dags att åka hemmåt.

Plockade undan mina pelargonier och hängde dom i källaren. Sedan torkade jag ur husvagnen och dammsög. Gjorde rent gråvattentanken med medel och tog även in toaletten för att den skall få stå med rengöringsmedel över natten. Och sist tog jag in batteriet.


I morgon är det städdag på klubben och jag skall var med ett par timmar innan jag skall på lunch till Lars-Åkes morbror. Han fyllde år i veckan som var.


Nu är jag ganska mör och trött så det blir nog sängen.


Tjingeling   


MiaAv Mia - 23 september 2012 20:31

I fredags slutade jag tidigare bytte min halva fredag i stället för veckan som kommer.

Åkte hem och packade husvagnen med lite kläder och frukost. Hund och katt skulle ju också med.

Kom fram till Katrineholms BK straxt efter 16-tiden.

Fick en plats som det bara var att köra in på   Kom i våg och gick in för att sätta på värmen och kylskåpet på gasol. INGET batteri! Va fan!   Helt dött! Ja jag vet inte varför men som tur var så fanns det ett uttag som jag kunde koppla in mig på och så fick jag värme i vagnen. Ville inte uppleva samma som på DM för två år sedan då jag vakande på söndagmorgonen och hade 2 grader i vagnen   

När jag var klar gick jag ner till klubbstugan och där höll Maria på att steka ägg och Yvonne höll på att fixa med fikakorgar till skogen. Ja Yvonne skulle ju vara på sekretariatet både lördag och söndag, men fick ändå hålla på med mackor och sådant. Jag hjälpte henne i alla fall med att bre mackor. Och så drack vi lite cider till det   

På kvällen åkte Micke och köpte pizza som vi åt.

Det var väldigt många som kommit med husvagn så det var också många somkom in i stugan och åt. Väldigt trevligt.


På lördagen skulle jag sedan döma högre klass spår. Vaknade väl vi fyratiden av att katten for runt och kom och kelade med mig och då är ju inte Greta sen att hänga på   

Så inte blev det så mycket mer sovande inte innan jag gick upp kvart i sex.

Och som det regnade. Ja det regnade hela natten också.   Men när vi väl kom iväg efter lottning så var det mest duggregn hela tiden - tack och lov -

Dagen flöt på bra och till slut blev det en uppflyttning. Sara från Flens BK vann med 568p. Grattis!


Sara och Fixa


Det var även rapporttävling denna dag och Ingrid vann igen och fick cert med 590,5p


Ingrid, Ove och Allt-I 


På kvällen hjälpte jag Yvonne med att fixa lite mackor till söndagens tävlingar och så åkte viiväg och köpte lite grillspett och potatisgratin till middagen.


Var ganska trött så det blev inte allt för sent. Laddade kaffet och gjorde i ordning lite inför dagens tävling då jag skulle tävla.

Skulle också ladda mobilen men kunde inte hitta laddaren. Fan   låg den hemma på bänken? Ja det var bara att hoppas att det skulle hålla hela natten. SMS:ade för säkerhetls skull Yvonne och bad henen knacka på om det inet var uppdraget när dom åkte förbil. Klockan två vaknade jag av att telefonen brummade till - batterivarning - och hur lätt är det då att somna och och veta att man ska vakna kvart i sex   Lurade väl i alla fall lite och vakande till kvart över fem - en halvtimme till bara. Men det gick bra, vaknade och kände mig ganska pigg i alla fall. Ut och rasta Greta och så äta lite frukost. Sedan ner på plan och köra igenom lite. Eller få henne fokuserad ....

In för lottning och då visade det sig att vi skulle ut på spåren först. Trodde vi skulle köra platsliggning och budföring   

Jag fick startnummer sju. Vi blev avsläppta och jag och Linda stod på samma ställe och samspråkade lite och tog en liten fika. Och vad hittade jag i ryggsäcken? Jo laddaren.. och hur f-n hamnade den där? Slängde väl förmodligen ner den det sista jag gjorde i fredags.

Så blev det min tur att släppa på. Greta var taggad inför spåret som vanligt. Inga problem med påsläppet fokuserad och på spåret direkt. Sedan plcokade vi pinne efter pinne. Och hon letade verkligen efter varje pinne. YES! Men jag får ju skrika BRA! SLÄPP! Annars har jag nog för många pinnar med mig i mål...   Det var bara efter sjunde pinnen som vi fick lite tapp eller det var det väl inte jag trodde hon var fel och att det var något annat för hon nosade vid sidan och där låg en liten "skit" men till slut följde jag med och så såg jag snitseln dör mottagen skulle stå. Straxt innan vägen stannade hon till och jag frågade var är den då? Vinglade till lite och kollade på backen och där står jag på slutapporten   


Förbereder spårlinan


Sedan åkte vi tillbaka till klubben och inväntade dom andra för platsliggning och budföring.

Ja platsliggningen avstod jag. Hon gick upp på träningen i onsdag av någon anledning. Hon när vi tränade igår blev det samma sak. Vet inte riktigt vad som hänt men kan bara spekulera. Skytten stod för nära i onsdags, hormonsvängingar, hon skall väl in i skendräktighet här vad det lider.... Vill i alla fall ine riskera något. Skotten är hon i alla fall inte rädd för sprang budföring i onsdags precis efter. Men idag ville hon inte springa, det var något som luktade väldigt gott precis där vi stod   

Ja lydnaden sen kanman ju önska lite mer. Vet ju så väl att hon kan alla moment väldigt bra men det räcker inte till riktigt. Men hon är ju inte så gammal hjärtat mitt   Kan väl i alla fall glädja mig åt 7-7 på krypet   

Åsa Gustavsson tog en del bilder när vi tälade men henens batteri dog så det blev bara lite på linförigheten och framförgåendet.

Tur var väl det ......


Linförighet


Språng march


Inbromsning på språng march


Vänster om halt. Här har vi kontakt i alla fall ......


Wojen, wojne framförgåendet


Åsa zoomade in min mimik ......


Gäller att hålla tungan rätt i mun.


Men faktum är att det gör ganska ont i ryggen när hon drar iväg på framförgåendet och det fungerar inte att bromsa in utan jag måste följa med en liten bit.


Vi fick idag ihop 407p och blev Gk. Det blev tre uppflyttningar idag och alla Katrineholms ekipage

GRATTIS !


Linda Ling med Lövlunds Märta 2:a Monica Eriksson med Enduros Cash 1:a och Johanna Jern med Lövlunds Lyxxa 3:a


Efter sökets prisutdelning så försvann en del bilar från parkeringen så jag kunde köra ner hsuvangen och vända hemmåt.


Lyckades också parkera den hemma mellan eken och garaget   


Lite snett men det rättar vi upp sedan


Nä nu är jag skittrött och skall gå och sova.

Ha en bra vecka!


Jo en annan roligt grej. Jag anmälde mitt intresse till distirktets elitsattsning i spår och har kommit med!!! Tjoho!     


Tjingeling   

Mia
Av Mia - 19 september 2012 20:33

I helgen som var, var det fullt upp.

På lördagen skulle jag vara testledare för 7 leonberger och en rottis på Gnesta-Trosa BK.

Kommer dit 06.55 Ingen människa där! Trodde då att jag gjort en Ingrid     Men kollade i PM:et flera gånger och det stod inget annat än samling 07.00 och Gnesta-Trosa BK. Så jag ringde nummret jag hade och jo visst det var samling 07.00 och dom var på väg. Puh! Lite smått panik får man ju.

Allt löpte på bra och trevliga hundar var det. Nu är ju inte leonberger riktig min typ hund, vill ju ha en med lite fart och fläkt i. Men en av dom var riktigt rolig.

Dom gjorde i alla fall bra ifrån sig dom flesta och var väl antagligen enligt rasstandarden. Är ju inte så påläst där .....

Det var också en rottistik med på två år. Jag sa till matte att hon fick mycket god mat hemma    Hon skulle dessutom ställa ut henne och då kunde jag inte låta bli att säga "ja då ska dom ju vara feta" . Usch på mig   

Efter avslut vid fyra tiden så åkte jag hem och köpte kinamat till mig och Lars-Åke. Sedan var jag ganska trött kan jag säga.


På söndagen hade vi söktävling hemma och jag skulle vara domare för lägre och högre klass. Högre hade samling 08.00 i skogen för att börja med uppletande. Men jag var där redan 07.00 för att hjälpa till med lottningen för eliten så att Johan som var tävlingsledare kunde visa domarna rutan.

Efter att vi dömt uppletande åkte vi till klubben för budföring för lägre hundarna och sedan platsliggning och lydnaden.

Efter lunch var det utfärd till skogen igen för söket.

Efter prisutdelning tog jag ut Greta och körde lite lydnad med henne. Kändes ganska bra.


Idag har jag kört Lars-Åke och ett annat par till Skavsta. Dom åkter till Torreveija och har hyrt en lägenhet i en månad. Så då är man gräsänka. 


Tre glada pensionärer på väg till Spanien

Efter det åkte jag till klubben. Först hade vi tävlingsmöte för lydnadstävlingen den 6/10 och sedan gick jag ut och körde lite lydnad. Först blev det dock platsliggning vilket väl inte var någon höjdare. Det fungerar inte att ta ut Greta bara för en pink och sedan ligga plats    Men efter platsliggning blev det budföring och det gick kanon. Lydnaden var skaplig också men hon var stissig.

Vet inte om hon är inne i en spökperiod nu hon verka allmänt stissig. Skäller på buskar. Hon borde inte vara skendräktig riktigt än tycker jag.  Men men vi får se.


Tjingeling   

Mia


Av Mia - 13 september 2012 20:41

I isdags åkte jag till Katrineholm för att vara med och träna platsliggning och budföring med skott. Kom dit vid tio över sex så jag hann gå en rastningsrunda med Greta.

Så gick jag ut på plan för att värma upp lite och hon var hur stirrig som helst. Tänkte hur ska detta gå.

Men platsliggningen gick bra och även budföreningen. Nääästan tjuvstart från mottagaren men det gick bra.

Tänkte väl sedan att nu har hon väl sprungit av sig och är med på noterna. 

Men icke sa nicke.   

Greta vem är det? Har aldrig hört det namnet förrut   Slutade med att jag "slängde" in henne i bilen och gick och fikade. Träna när man är irriterad är ju som alla vet inte så bra.

Så efter fikat tog jag ut henne igen och körde lite inkallningar och tränade apportering. Efter apporteringarna gick det lite bättre. Så något fick vi väl ut av träningen.


Igår var det fest och boulespel vid Dax Door Hallen i Sparreholm. Flens Bouleförenings hall och banor.

Vi samlades klockan tolv och började med tipspromenad


Folket har samlats


Ett 30-tal var det som kom denna soliga dag   

Efter tipspromenaden blev det lite tävlingar i form av snöret, ringen och träffa klot.


Festkommittén Siv, Barbro och Tuulikki informerar om dagenHär har man ställt upp för snöret


Den som kastade över snöret eller kom längst ifrån åkte ut. Tills det bara var två kvar.


Barbro har roligt


Ordförande Seppo... han som bestämmer ;-)


Efter snöret var det dags för ringen. Man skulle för bästa poäng hamna i den inre ringen som gav 5 poäng, efter det 3 poäng och längst ut 1 poäng


Ringen


Festkommittén räknar poäng


Det gäller att koncentrera sig....


Man kan undra var tankarna är här


Här har Lars-Åke tagit kort på en stilstudie av mig .....   


Koncentration  Och iväg med klotet


Aj, aj lyfter på foten får man inte göra
Efter dom "kul"tävlingarna så var det dags för riktigt boulespel. Två omgångar körde vi sedan tog vi lunch.


Italiens buffé från Tinas Catering


Så gick vi ut och körde två matcher till, eller en utomhus och en inomhus. Det kom ju en regnskur rätt som det var   


Efter sista matchen så blev det fika och lite underhållning i form av dragspel.


Eva spelar durspel - tror jag det heter.


Så var det dags att fara hem. Klockan var så mycket så det blev ingen tur till klubben.

Men jag tog ut Greta på tomten lite och körde framförgående. Läggande under gång, hon har lite förväntningar nu så läggandet är inte perfekt. Inkallning och så apportering. Sedan kastade vi bollen ett antal gånger som hon fick springa efter. Så hon var nog nöjd ändå.


På lördag blir det att testleda på Gnesta-Trosa samling 07.00 tror det är sju eller åtta hundar. På söndag ska jag döma lägre och högre sök hemma. Samling åtta i skogen för högre för att köra uppletande. Men jag åker ut och hjälper till med lottningen för eliten på morgon.


Tjingeling   


Mia
Av Mia - 9 september 2012 19:13

Uppe med tuppen igår morse. 05.00 Alla som inte håller på med hund tycker ju man är galen   

Skulle lägga två stycken spår till tävlande poliser i Polishunds SM.

1500 m långt och 6 föremål. Föremålen fick vi på morgonen, det var samma för alla och samma numrering på föremålen. Det var avklippt orange brandslang 4 x 4 cm, två nycklar på ring, isskrapa orange, patronhylsa, litet paket med två öronproppar och en avklippt grön trädgårdsslang. På slutet låg en påse med dricka.

Hade haft min runkeeper på när jag gick spåren första gången och det fungerade utmärkt att gå efter den.


Startnummer 1


Blivande polishund!


Tävlingsledare, domare och publik på väg att att släppa på första hund.


Förare nummer två gör sig redo


Dom patrullerar en stäcka på ca 30-40 m och där ska hunden ta upp spåret i rätt riktning. Det finns inget som heter bakspår här.


Och där var han iväg, ett klockrent upptag.


Micke visar en tävlande var han ska gå på.


Starnummer fem gör sig redo


Som också kom iväg, dock fick hunden vittring på ett annat spår först.


Var även mottagare på två spår. Även poliser är lite nervösa kan jag säga   


Ett gäng från Söderhamn som var nere och tittade och lärde. Dom skall arrangera detta nästa år.


Efter det åkte vi ner till Djulö för att så småning om äta lite lunch och så ville jag titta på lite lydnad.


En kvinnlig polis med sin hund. Slatan hette hunden ....


Hopp över hinder ingick


Bjarne tävlingsledare har trevligt.


Gråmanns Strom kom jag ihåg att denna hund hette


Ett läggande under gång och föraren språng match


Ställande! Snygg hund! Men ljudlig.


Och ett hopp.


Vi tittade lite på uppletandet också. En ruta på 50 x 50 m, med utställda cyklar, kanot, europapallar och så var det en lekplats. Fyra små föremål var utlagda och dom skulle liggmarkeras, men det var även tillåtet med apportering av föremålen.


Uppletanderutan


Liggmarkering på hund


Föraren får sina betyg.


Har väl aldrig sett så många poliser på en gång, och mitt i allt en "utböling" .... ;-)


Träffade också på Sara och passade på att ta några kort på söta Fixa


Har du något gott till mig?
Passade även på att träna med Greta då det var en del folk och hundar runt omkring. Bra med störning.


Skulle sedan hem för att tvätta ur badbaljan som stått med vatten i hela sommaren för att tätna ihop och det verkade som det fungerat. I måndags tittade Lars-Åke i baljan och den var full. Nu ringde han helt förtvivlat och sa att den var tom   Allt vatten hade runnit ut. Och när jag tvättade så såg jag flera sprickor. Är rädd för att den inte går att rädda. Så vi får se hur vi gör. I vinter blir det nog tyvärr inget badande   


Idag skulle jag träffa några kullsyskon till Greta. Mia med Görel och Cilla med Ghost (Spöket) kom upp till Flen och så skulle vi köra lite lydnad. Vi började med en platsliggning och sedan budföring.

Jag körde igenom lägrelydnaden och går det så här så bör jag nog få poäng på allt. Mia och Cilla körde igenom ettans lydnad. Sedan blev det lite fika och så tränade Mia på läggande med Görel.


Görel med Mia i släptåg ner till lydnadsplan


Full rulle


Var är belöningen matte?


Här går Görel så fint och Mia gör sig redo för "liggkommando"


Ha, ha Det är väl inget fel på mig inte, mig inte.....


Efter lydnaden åkte vi ut i skogen och la spår till varandra och så körde vi lite uppletande under liggtiden. Görel har en jäkla fart ut och kommer nu in hela vägen med grejorna. Ghost har också bra fart men en del kvar innan han kommer in med sakerna. Oj vad dom är lika   

Greta har väldigt dålig fart men hittar sakerna och kommer bra in med dom. Men detta är ju inget vi har tränat så mycket på, på senare tid. Men det ska väl bli bättring på det.

Spåren gick bra för alla tre. Mycket bärplockare hade det dock varit i skogen och var fortfarande. Såg du bärplockaren frågade Mia när vi Greta spårade. Nä?? Han satt 10 m ifrån Greta. Ha, ha och Greta noterade inte han heller.


När vi var klara hade jag lovat Johan att hag skulle hjälpa till med att snitsla sökrutan men han och Emeli var redan klara när vi kom. Så det var bara att fara hemåt. Stannade till och tvättade bilen vilket var mer än behövligt.


Nu är man ganska trött igen men belåten. Så det är väl bara att säga god natt


Tjingeling   


Mia
Av Mia - 1 september 2012 19:54

Ja så kan man säga att titeln var på årets Hund-SM!   

Och där var dom allihop på Axevalla Travbana!


Onsdag innan SM åkte jag och Lars-Åke ner till Skara Sommarlands Camping. Eller Lars-Åke körde vår vagn och jag körde Lindas bil med Yvonne och Mickes husvagn.


Vi ankom campingen vid tvåtiden i lätt duggregn. Ställde vår vagn på plats och sedan hjälpte vi Linda på plats med den vagnen.

Gun, Kerstin och Yvette hade ankommit redan på tisdagen.

På kvällen åt vi tacopaj som Lars-Åke hade fixat. Senare dök även Maria och Börje och Elsmarie upp.

Jag tog en promenad till tävlingsområdet för att se hur långt det var. 2,18 km enligt Runkeeper.

Men det skulle visst finnas en närmare väg också.


Det var som sagt lite småkyligt och lätt regn så kvällen spenderades senare i vår vagn med lite fika och en wirre.


På torsdagen var Lars-Åke tvungen att åka hem igen för en begravning   Så jag och Linda åke en sväng in till Skara och tittade lite.

En gammal liten trevlig stad - tror det är en stad   - var det.


Foto: Nya World Trade Center i Skara?

Domkyrkans torn renoveras. Fast det ser ju ut som Twin Tower i miniatyr


Foto: Vilket gulligt apotek i Skara :-)

Ett sånt gulligt apotek i Skara


Efter en visit på "gröna skylten" också så bar det hemåt igen till husvagnen. Undra varför en del bara antog att man skulle dit när man åker iväg från campingen?   

När vi kom tillbaka så tog jag och Maria en promenad runt campingen det var ca 2 km runt. Började med sol men så rätt var det var kom det en liten skur och vi fick ta skydd under en gran. Gillades inte utav Greta som inte tycker om att stå still för länge. Promenad rundan var också träningsrunda för travhästarna   

På kvällen kom Lars-Åke tillbaka lagom till middagen som idag bestod av grillad kyckling (inköpt på ICA i Flen)


På fredag var det så dags för lottningen och sedan invigningen. Jag och Bertil tog en promenad ner till Axevalla denna gång genvägen och det var mycket närmare. Och fint väder hade vi hela tiden.

Invigningen var lite rolig med lite spel av  anknytning till "Arns rike"


Fanbärare


Tävlande i sökgänget


Hemvärnets musikkår spelade på invigningen


"Skalleper" pratade på invigningen


Greta var också med på invigninngen.


Efter det blev det en tur till resultattavlan för att skriva ner lite startnummer.

Hejade ju extra för Ingrid och Ove med Allt-I och dom hade dragit startnummer 10. Efter dom skulle Dollar med husse Tomas och matte Ia starta. Höll en liten tumme för dom också.    


Sedan bar det hemmåt för lite fika och senare grillning


Fikastund vid Marias husvagn.


Och Greta kopplar av så snällt


Så på lördag morgon var det dags att åka ut på rapporten. Vi for iväg vid sjutagen och var framme ca tjugo i åtta.

Det var synd att vi inte var där tidigare och hade kunnat fotografera uppbindningsplatserna.

Det hade visst varit under all kritik. Inte nog med att det var i uppförslut på en slalombacke så hundarna nästan rullade ner. Den var dessutom lagt till höger om banans riktning som ett U där starten låg till vänster och uppbindningen till höger. Så hade hundarna sprungt in hade det varit lika naturligt för dom att springa direkt till uppbindningsplatsen

Starten var alltså i en uppförsbacke. Vilket väl i och för sig inte är helt fel. Men jag kan tycka att man kanske skulle startat lite längre ner så hundarna åtminstone fick en chans att kunna sitta ordentligt vid start. Nu var det flera som halvsatt eller nästan la sig ner för att det var så brant.


Lite svårt attt se lutningen


Nu skulle det bli spännande! Allt-I kom in på första träckan med bästa tid 2,04. Dollar hade 2,40. Men det var nog tungsprunget och och han är ju ganska stor.


 

Här står Ove och har trevligt innan Allti-I skall komma in


Här kommer hon med full fart.


Lite svårt att gå nedför


Här ser man också hur brant det är.


Så här trevlig kan man ha på A-stationen


Så var det då dags för skick från A-C.


Ove och Allt-I väntar på "2 minuter"


Ove hittade faktiskt en liten grop som han kunde sätta Allt-I så hon inte behövde tippa bakåt.


Och iväg fint gick hon.


Dollar och Tomas gör sig redo för framföring


Får jag springa snart husse?


Även Dollar kom iväg bra.

Tiderna på sträckan A-C var väldigt varierande allt från 3,50 till 9,59. Ja en hund hade tagit sig en badtur så den var ute i 22,50. Usch inget roligt som förare att stå och vänta så länge   


Sedan från C-A var det lite jämnare i tiderna.


Här kommer Allt-I in från C-stationen. Och en matte vars hund aldrig kom in till A


Josefina och några av Ingrids valpköpare i publiken.


Så är det då dags att skicka på sista sträckan från A-D


OVe och Allt-I på väg fram


Även denna gång gick hon iväg fint och såg fräsch ut.

Så var det dags för Dollar att skickas.


 

Men nä, nu husse orkar jag faktiskt inte mer. Stackars Dollar och Tomas.


Men vad händer sedan efter en kvart?   Allt-I har vänt och kommer tillbaka till A-stationen. Det gick som rysningar i hela kroppen. NEJ! Detta fick ju inte hända. Hela dagen var förstörd och ännu värre var det ju för Ingrid och Ove.

Fick höra sedan att det varit en del folk med hundar ute i banan. Området var ett fritidsområde med motionsslingor. Vägarna var avstängda men ingen hade tydligen tänkt på att även spärra av motionstigarna.

Så några funktionärer hade bett några med hund avlägsna sig men ett par "surkarter" till gubbar tänkte minsann inte flytta på sig.

Nu var det väl kanske inte detta det berodde på men man vet ju inte hur dom betett sig mot lösspringande hundar.

Dessutom var banan lagd i 90 graders vinkel straxt efter C-stationen vilket kanske inte är så svärt men med 10, 15 hundar blir det ett väldigt stort område att leta igenom för hundarna när dom kommer fram. Vittringen sprider sig ju ganska långt ut. 12 av 20 hundar sprack på rapporten, det talar kanske sitt tydliga språk. Även förare vars hundar gick sista sträckan var också kritiska till banans dragning och läge.


Ja det var bara att åka tillbaka till campingen och dricka gravöl. Nä åkte ner en sväng till tävlingsområdet och gick lite och tittade bland alla stånd som fanns.


På kvällen väntade vi regn men det uteblev. Fast man började ju fundera när himlen såg ut så här


Fast det är ändå vackert.


 

Men Greta kopplar av.


På söndagen åkte jag och Greta ner för att titta på lite lydnad och kanske skyddet. Men det blev lite avslaget.

Greta fick gå med lite grand innan jag satte henne i bilen och tur var väl det för sedan började det regna.

Tittade lite på skyddet innan jag åkte tillbaka till campingen och fixade det sista innan vi kopplade på och åkte hem.


Ja nu får man sukta ett år till innan nästa års SM i Mantorp. Bara att hålla tummarna att både Ingrid och Tomas kommer dit då också.


I veckan som varit har det varit jobb men så var jag äntligen ledig i onsdags igen. Åkte iväg till Katrineholm för att träffa Micke och Yvonne. Vi skulle gå spåren igen för Polishunds-SM som går av stapeln den 6-9/9 jag ska vara spårläggare på lördagen. Yvonne och Micke snitlsade det spår som Yvonne skall gå och jag hade bett dom lägga lite apporter så kunde Greta få gå ett spår. Och som hon skötte sig   första elitspåret 1500m på 26 minuter och alla apporter med tillbaka - ja vi hade visst lite fler med oss tillbaka   . Det var ett tungt spår -tyckte jag - blött, mossa, ljung, skvattram. Men lilla Greta tuffade på och hon var lite trött på slutet. Men matte var så stolt.


Idag har jag varit iväg och dömt rapport i Strängnäs, Tyvärr var det bara tre elithundar till start och två gick aldrig ut på sträckan så det blev en hund kvar till lydnaden. Och det Ingrid och Allt-I. Skönt för henne att Allt-I gick alla fyra sträckor denna gång.

Jag fick även döma elitsökhundarnas lydnad och uppletande och sedan högre och lägre budföring, uppletande och platsliggning.


Tog ut Greta några minuter efter vi var klara och körde lite hopp. Gick jättebra! Lite fritt följ lika så och så lite kryp. Men hon har börjat gå upp en del så nu måste jag komma i fas med henne igen vad gäller krypet. Vi avslutade med stegen som hon gled över denna gång.


Nu är jag ganska så trött och skall knyta mig.


Tjingeling


  
Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se